Na het ontslag op de 7B is er de mogelijkheid tot verderzetting van functionele therapie onder de vorm van ergotherapie,
kinesitherapie en logopedie op ambulante basis. Deze therapie vindt plaats op het gelijkvloers en gaat, in afspraak met het team,
door in de voor- of namiddag.
Taxi Hendriks haalt de patiënt thuis op en brengt hen na de therapie weer naar huis. Tijdens de eerste maanden na ontslag krijgt de patiënt dagelijks therapie.
Na een multidisciplinair overleg kan de frequentie afgebouwd worden naar 2 à 3 keer per week.
Tijdens de ergotherapie wordt er gewerkt aan verschillende zaken.
Er wordt gewerkt aan het verder automatiseren van reeds verworven handelingen bij opname op 7B.
Bijvoorbeeld transfers die vlotter moeten en op een veilige manier uitgevoerd moeten worden binnen hun mogelijkheden.
Eventueel met rolstoel, hulpmiddelen, begeleiding, ...
Bij de opname ligt de nadruk op de belangrijkste basishandelingen, nieuwe handelingen worden getraind bij verdere recuperatie.
Als deze verworven zijn kan er meer gewerkt worden op de afwerking of fijnere motoriek welke meestal later recupereren.
Er wordt nagegaan of thuis alles goed verloopt en of de voorgestelde hulpmiddelen werken in de huidige thuissituatie.
Verder werken aan noden die pas in de thuissituatie naar voor komen, vb. het nemen van bepaalde treden, moeilijkere transfers, eetsituaties, …
Soms moeten er nieuwe activiteiten gevonden worden, omdat vorige moeilijker uitvoerbaar zijn. Meestal kunnen we activiteiten aanpassen voor bijvoorbeeld een éénhandige gebruiker.
Dit omdat er vaak meer tijd vrij komt voor de patiënt is dit heel belangrijk voor het hun algemeen welzijn.
We kijken of er in de buurt dienstencentra aanwezig zijn, waar de patiënt terecht kan voor activiteiten, vervoer, sociale contacten, verzorging, enz...
Door hun letsel zijn patiënten soms geneigd om op de achtergrond te treden in gesprekken. Tijdens de therapie wordt ook interactie gevraagd naar andere toe.
Wapper brengt hen in contact met gehandicapten-sport door initiaties en informatie te geven. Hiermee wordt verder gewerkt aan communicatieve vaardigheden.
Er wordt over een langere periode ambulante therapie gegeven. Gedurende deze tijd worden patiënten geconfronteerd met hun beperkingen in het dagelijkse leven.
Zo leren ze zich aan te passen aan hun huidige situatie. Ze krijgen inzicht in hun mogelijkheden door activiteiten uit te voeren met hun beperkingen.
Tijdens de kinesitherapie wordt verder geoefend op het optimaliseren van het gangpatroon.
Er wordt ook veel aandacht besteedt aan het verbeteren van de zelfredzaamheid met oa. evenwicht, handigheid, conditie, ...
Hiervoor wordt gebruik gemaakt van mobilisaties, streching, Bobath, Kabath (PNF), evenwichtsoefeningen, conditietraining (fiets, loopband, cross-trainer), proprioceptie, spierversterking, ...